Borchalou - Hamadan Περσικό Χαλί 207x156

Borchalou - Hamadan Περσικό Χαλί 207x156

Τα χρώματα κάθε χαλιού φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με την πλευρά από την οποία τα κοιτάζετε. Μπορείτε να δείτε το χαλί από διάφορες οπτικές στις παρακάτω εικόνες:

 • Τιμή Προσφοράς: 396 SALE!
 • Τιμή Internet: 1130 € 50%
 • Τιμή Boutique: 1982 €
 • Κωδικός Χαλιού: nmd12671-204
 • Μέγεθος: 207x156 cm
 • Πάχος: Μεσαίο (5-10 mm)
 • Παλαιότητα: 0-20 (Καινούργιο)
 • Προέλευση: Ιράν/Περσία
 • Πέλος - Στημόνι: Μαλλί σε Βαμβάκι
 • Πυκνότητα Κόμπων: περίπου 200.000 κόμποι ανά m²
 • Χρώματα χαλιού:

Χαλιά Borchalou: Όνομα χαλιών που υφαίνονται στην κωμόπολη Μπορτσαλού (Borchalou) στην Βορειοδυτική Περσία, ανατολικά της πόλης Χαμαντάν (Hamadan). Τα χαλιά Borchalou είναι από τα καλύτερα της περιοχής του Hamadan γιατί σε αυτά χρησιμοποιούν πολύ καλής ποιότητας λαμπερό μαλλί. Η ύφανση τους είναι λεπτή και περίπλοκη. Τα λεπτά τους καμπυλόγραμμα παραδοσιακά σχέδια με στρόγγυλα μενταγιόν αντί για ρόμβους τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Οι φαρδιές τους μπορντούρες γεμάτες λουλούδια δημιουργούν μια υπέροχη κορνίζα για τα κεντρικά σχέδια των χαλιών. Τα χρώματα ποικίλλουν με τις αποχρώσεις του κόκκινου, του γαλάζιου, του τιρκουάζ και του πορτοκαλί να κυριαρχούν.

Χαλιά Hamadan: Η πόλη του Χαμαντάν (Hamadan) βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, 300 χιλιόμετρα δυτικά της Τεχεράνης. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου και αναφέρεται στην Αγία Γραφή με το όνομα Eκβάτανα. Η πόλη είναι κέντρο συγκέντρωσης και εμπορίας των χαλιών που υφαίνονται σε εκατοντάδες κοντινά χωριά και πόλεις. Πολλά από τα χαλιά πωλούνται με δικά τους ονόματα, όπως Nahavand, Tuiserkan, Malayer, Hosseinabad, Burchalow, Enjilas, Lilihan, Khamse και Zanjan. Τα πιο απλά χαλιά από την περιοχή πωλούνται με το όνομα Hamadan. Κάθε χωριό έχει δικό του χαρακτήρα στην ύφανση χαλιών με τα δικά του σχέδια και χρώματα. Στα περισσότερα χαλιά Hamadan χρησιμοποιείται καλής ποιότητας μαλλί και σε ποικίλα χρώματα. Τα χρώματα είναι φυτικά και κυριαρχούν διάφορες αποχρώσεις του μπλε ίντιγκο και του κόκκινου.

Νομαδικά: Χαλιά που υφαίνονται από νομάδες. Οι νομάδες μετακινούνται συνεχώς και δεν μένουν μόνιμα σε κάποια γεωγραφική περιοχή. Κατασκευάζουν χειροποίητα χαλιά που υφαίνονται σε λυόμενους αργαλειούς. Για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στη ύφανση και τα χαλιά τους να είναι μερικές φορές ανομοιόμορφα στο σχήμα. Επίσης η σχεδίαση των χαλιών γίνεται από μνήμης κι εξαρτάται από την στιγμιαία έμπνευση του εκάστοτε τεχνίτη. Έτσι κάποιες φορές τα χαλιά τους ενδέχεται να μη διαθέτουν ομοιόμορφο σχέδιο σε όλη την επιφάνεια του χαλιού.

Υφαντό σε μια ή και στις δύο άκρες του πλάτους του χαλιού: Σε ορισμένα χαλιά οι νομάδες υφαίνουν τα κρόσσια, στη μία ή και στις δύο πλευρές του χαλιού που έχουν κρόσσια, σ' ένα ενιαίο κιλίμι ή τα πλέκουν περίτεχνα σε μικρές πλεξούδες. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από κάποιους υφαντουργούς για να επιτύχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για τα χαλιά ή απλά για να επιδείξουν τις ικανότητές τους. Παραδείγματα

Abrash: Λόγω της διαφορετικής λιπαρότητας των μαλλιών και της διαφορετικής ποσότητας αλατιού κατά την διαδικασία βαφής τα μαλλιά έχουν διαφορετική απορροφητικότητα σε ποσότητα χρώματος. Πριν την ύφανση δεν είναι τόσο ορατό. Κατά την διάρκεια της ύφανσης όμως γίνονται σειρές αποχρώσεων του ιδίου χρώματος. Αυτό λέγεται Αμπράς (Abrash) -που στα Περσικά σημαίνει συννεφάκι- και καταδεικνύει τη φυσικότητα και τη γνησιότητα των μαλλιών στα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου χημικά μέσα. Παραδείγματα

Βασική Κατηγορία
Τύπος
Προέλευση
Μέγεθος/Σχήμα
Μοτίβο
Ποιότητα
Χρώμα

Share

Pin it

Παρόμοια Χαλιά Που Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Zanjan - Hamadan
Zanjan - Hamadan 203x145
433 €
Tuyserkan - Hamadan
Tuyserkan - Hamadan 210x157
485 €
Zanjan - Hamadan
Zanjan - Hamadan 220x146
472 €
Tuyserkan - Hamadan
Tuyserkan - Hamadan 202x157
466 €
Hosseinabad - Hamadan
Hosseinabad - Hamadan 217x144
432 €
Borchalou - Hamadan
Borchalou - Hamadan 218x153
409 €
Tuyserkan - Hamadan
Tuyserkan - Hamadan 193x148
420 €
Borchalou - Hamadan
Borchalou - Hamadan 218x157
419 €
Borchalou - Hamadan
Borchalou - Hamadan 219x157
421 €
Borchalou - Hamadan
Borchalou - Hamadan 212x156
405 €

Πρέπει να επιλέξετε τουλάχιστον δύο (2) χαλιά!

Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι έξι (6) χαλιά για σύγκριση!

Χαλιά Που Έχετε Δει

Borchalou - Hamadan
Borchalou - Hamadan 207x156
396 €